Cykelrea – Men vad säger lagen?

Med stora skyltar, i starka färger, vill handlarna locka oss konsumenter till butiken för att passa på att fynda under deras reor. När snön nästan smällt bort och cyklarna tas fram går det att hitta cykelreor hos många återförsäljare. Men vad innebär egentligen rea? Vad kan man förvänta sig som kund?

När konsumentsidan Hallå Konsument skriver om rea nämner de redan i inledningen att man som konsument bör vara uppmärksam. Rea innebär nämligen inte alltid lägre pris – även om det borde vara så. 

Om ett cykelföretag vill ha cykelrea så måste de förhålla sig till ett antal regler. Detta gäller så länge de vill använda ordet rea i marknadsföringen. 

  • Tiden – En rea får enbart vara under en begränsad period. I annat fall klassas det som ordinarie pris. 
  • Ordinarie utbud – De produkter som reas ut måste finnas att ta del av i företagets ordinarie utbud. Däremot måste man inte ha dem i butiken. Se exempelvis bokrean där rea sker på böcker som butiken annars inte har inne. En cykelrea kan därmed innebära att man tar hem cyklar från centrallager eller andra butiker. 
  • Ej sänkas på höjt pris – Ibland får butiker kritik för att de höjer priset på en vara någon vecka innan rean. De kan sedan sänka priset och påvisa att de har rea för att locka kunder. Detta är däremot inte enligt reglerna kring hur man som företagare får agera. Rean ska skapa en avsevärd skillnad i priset och detta mot ordinarie pris. 
  • Ska möta efterfrågan – Om man marknadsför med rea så ska man utgå ifrån att det finns det antal varor som det kommer bli efterfrågan på. Har cykelbutiken enbart 3 cyklar bör de alltså inte ha cykelrea eftersom det kan klassas som felaktig marknadsföring. Däremot kan man nämna i annonsen hur många cyklar det finns. Ett vanligt tillägg är ”Med reservation för slutförsäljning”
  • Ska marknadsföra rätt produkter – Det har förekommit att företag marknadsför produkter som de inte har. I fallet med cyklar skulle cykelbutiken alltså kunnat marknadsfört en dyr och exklusiv cykel på cykelrea. Detta trots att de inte har den. Det lockar kunden till butiken varpå försäljarna försöker sälja någon annan produkt. Detta sätt att locka till sig kunder är förbjudet. 

Anser du att marknadsföringen sker på fel sätt kan du kontakta Konsumentverket och påtala bristerna.