Även om skor utgör grunden i varje skobutik, finns en hel del olika tillbehör som också är viktiga för att man skall få ut så mycket som möjligt av sina skor. Halkskydd, sulor och snören är bra några av de viktigaste tillbehör som finns att köpa. Footway är en jätte inom skor på nätet. Sedan starten har de jobbat för att erbjuda allt som krävs för att få en bra upplevelse i sina skor. Här kan du läsa mer om grundaren Daniel Mühlbach.

Halkskydd

När vintern gör entré är det ofta som tidningarna skriver om ”blixthalka” och ”många trafikolyckor”. Det är inte enbart på bilvägarna som olyckorna ökar drastiskt utan även på gång- och cykelvägarna.  Ett stort antal personer tas in på akuten varje år på grund av halkolyckor. I många fall hade dessa kunnat undvikas om personerna haft halkskydd på skorna.

Halkskydd finns framförallt i tre olika modeller. En variant är Dubbade vinterskor. Det är vanliga kängor eller skor som är färdigdubbade för vintern. När sommarskorna är för kalla och ställs bort tas istället vinterskorna med dubbar fram.  Denna variant är enkel då man inte behöver krångla med att ta bort eller sätta fast dubbar. Däremot finns det en nackdel i att det inte är speciellt bekvämt att ha dessa inomhus, ex när man går på stan och shoppar.

Ett annat alternativ är löstagbart halkskydd. Ett skydd som monteras kring skon när man ska ut och gå och som sedan lätt kan tas bort när man går inomhus eller där dubbarna inte längre behövs. Detta är troligtvis det vanligaste halkskyddet till skor just tack vare dess flexibilitet. De passar de flesta skor och kan lätt sättas fast och tas bort. Ytterligare ett alternativ är skor som har förborrade hål där dubbarna monteras när halkan kommer. Dessa sitter rejält fast och får sedan sitta över säsongen. Det är ytterst få som tar bort dubbarna bara för att man kommer inomhus.

Oavsett vilket av dess tre halkskydd som väljs bör man vara noggrann med att de sitter hårt fast på foten eftersom de annars kan skapa en snubbelrisk. Utöver det att de har CE-märkning. Detta innebär att skyddet är testat för att klara vissa underlag.

Vilket skydd du bör välja? Framförallt är det flexibilitet och enkelhet som bör avgöra. Ett löstagbart halkskydd är mest flexibelt men inte lika enkelt som de andra varianterna.