Att använda laserbehandlingar för skönhetsingrepp är inget ovanligt. Faktum är att en mycket stor del av skönhetskliniker har laserbehandlingar. På Gotaklinik.se kan man läsa mer om deras laserbehandlingar och om laserbehandlingar i allmänhet. Det som de erbjuder är:

  • Permanent hårborttagning
  • Pigmentreducering
  • Kärlreducering
  • Hudföryngring

Se frågor och svar om respektive behandling nedan.

Permanent hårborttagning

Hur fungerar det egentligen?
Kort beskrivet, så fungerar permanent hårborttagning med laser genom att pigmenten i hårstråna tar upp energin från lasern, varpå proteinet som omgärdar det förstörs. Då finns det inte möjlighet för ett nytt hårstrå att växa ut på den platsen.

Det tar ca tre veckor efter behandlingen till dess att hårstråna börjar falla av, skriver Gotaklinik.se.

Fungerar det för alla hudtyper?
Ja, samtliga hudtyper som finns på FitzPatrick-skalan kan genomgå behandling.

Hur lång tid tar behandlingen?
Det beror givetvis på, och en given faktor är hur stort område som ska behandlas. Gotaklinik.se skriver att det tar ett par minuter att behandla två ben.

Pigmentreducering

Hur funkar det?
Vid pigmentreducering fungerar det som så att pigment i huden absorberar ljuset från lasern. Det här gör i sin tur att pigmentet närmar sig ytan, som gör att det behandlade området ser mörkare ut.

Hur många behandlingar krävs?
Det varierar ganska mycket. En faktor som avgör hur många behandlingar som krävs är vilken typ av pigmentering det är. Hur kraftig effekten av reduceringen blir beror bland annat på anledning till att pigmenteringen har uppkommit, hur stora det är samt hur långt ifrån ytan de är.

Hur lång tid tar det?
Att behandla ett fåtal pigmenteringar tar inte mer än ett par minuter, kan man läsa på Gotaklinik.se. Större behandlingar tar längre tid.

Kärlreducering

Hur går det till?
Kärlreducering funkar som så att laserljuset tas upp i blodet med hjälp av dess hemoglobin. Det bildas då värme i kärlet, vilket leder till att blodet däri koagulerar och drar ihop sig. Resultatet är kärl som inte syns lika mycket.

Hur många behandlingar krävs?
Vanligt är ungefär två till tre behandlingar, men det an variera ganska kraftigt. Tala med kliniken för att få reda på hur många behandlingar som kan komma att krävas för dig.

Hur länge pågår behandlingen?
Ett par minuter för ett fåtal kärl.