Möjligheter för Läkare

Uppsala, känd som en av Sveriges främsta universitetsstäder, erbjuder en rad möjligheter för läkare som söker karriärutveckling och nya utmaningar. Region Uppsala är känt för sitt breda spektrum av sjukvårdsfaciliteter, inklusive specialiserade avdelningar och kliniker. Detta skapar en dynamisk och stimulerande arbetsmiljö för läkare som är intresserade av att arbeta inom olika medicinska fält. För läkare och läkarstudenter som söker korttidsarbete eller sommarvikariat, erbjuder regionen varierande möjligheter. Dessa positioner är utmärkta för att få värdefull praktisk erfarenhet och knyta kontakter inom sjukvården. I Uppsala finns jobb för läkare via bemanningsföretag.

Fokus på utbildning och forskning

Som hem till ett av Sveriges främsta universitet och universitetssjukhus, lägger Uppsala stor vikt vid utbildning och forskning. Det ger läkare möjligheten att delta i banbrytande medicinsk forskning och fortsätta sin professionella utveckling. De flesta läkarjobb i regionen erbjuder fasta anställningar, vilket ger stabilitet och långsiktiga karriärmöjligheter. Regionen värdesätter en balanserad arbetsmiljö och ger stöd för kontinuerlig professionell utveckling.

Överläkare och specialiserade positioner

För erfarna läkare finns det möjligheter att ansöka om överläkar- och andra specialiserade roller inom olika medicinska områden. Dessa positioner kräver ofta specifik expertis och ger möjlighet till ledarskap inom sjukvården.

Uppsala erbjuder utmärkta möjligheter för karriärutveckling inom läkaryrket. Med sin starka koppling till akademiska institutioner och forskningscentrum, har läkare som arbetar i regionen tillgång till ett brett utbud av fortbildningsprogram och specialiseringar. Detta inkluderar möjligheter att fördjupa sig i subspecialiteter, delta i forskningsprojekt och utveckla nya behandlingsmetoder.

Arbete i multidisciplinära team

I Uppsala är samarbete mellan olika yrkesgrupper inom sjukvården centralt. Läkare får ofta arbeta i multidisciplinära team tillsammans med andra hälso- och sjukvårdspersonal. Denna arbetsform främjar en mer holistisk vårdansats och ger läkare möjlighet att dra nytta av expertis från andra specialiteter. Regionen stödjer aktivt läkare som är intresserade av att bedriva forskning och innovation inom medicin. Det finns flera initiativ och program som syftar till att främja medicinsk forskning och utveckling, vilket gör Uppsala till en attraktiv plats för läkare som vill kombinera kliniskt arbete med forskning.

Hälso- och sjukvårdens struktur

Uppsala har en välordnad hälso- och sjukvårdsstruktur, som ger läkare tillgång till moderna faciliteter och tekniker. Detta bidrar till en effektiv vårdprocess och en bättre arbetsmiljö, vilket är avgörande för läkares arbetsnöjdhet och patienternas välmående. Uppsala erbjuder en rik och varierande arbetsmiljö för läkare, med möjligheter som sträcker sig från grundläggande sjukvård till avancerad medicinsk forskning. Oavsett om du är i början av din karriär eller en erfaren specialist, har Uppsala något att erbjuda inom läkaryrket.

post

Koksaltlösning kan göra underverk för din hy

Skönhets- och hudvårdsindustrin tillhandahåller flertalet olika produkter som syftar till att ta itu med diverse hudbesvär. Bland alla de olika produkter som finns tillgänglig finns en som sticker ut från mängden: koksaltlösning. Detta är en lösning som består av salt och vatten, och den har länge använts inom vården för att rengöra och återfukta huden. Men faktum är att den har många fördelar när det kommer till hudvård som ofta förbises. Läs vidare så får du reda på vilka dessa är!

5 fördelar med att använda en koksaltlösning på din hud

Vilka är då de främsta fördelarna med att använda en koksaltlösning på huden? Enligt oss sticker dessa fördelar ut:

 • Naturlig och mild. Lösningen är naturlig och mild mot huden. Därför är detta en bra produkt att använda om du har en känslig hy. De olika ingredienserna i formulan irriterar inte din hud och risken för allergiska reaktioner är minimal. Här skiljer sig denna produkt åt från många andra hudvårdsprodukter som kan innehålla kemikalier och artificiella ingredienser.
 • Återfuktar. Du kan använd koksaltlösning för att återfukta din hy på ett effektivt sätt. I måttliga mängder hjälper salt till att lagra vatten och hålla huden fuktig. Genom att regelbundet använda en sådan här produkt kan du därför återfukta din hy på ett naturligt sätt och få den att se frisk och levande ut.
 • Rengör. Lösningen är också använd då den rengör huden ordentligt. Den kan användas för att rengöra huden på ett milt sätt utan att avlägsna de naturliga fetterna. Den kan även hjälpa till att öppna upp porerna och därmed förbättra den övergripande hudhälsan.
 • Balanserar. En annan fördel med denna typ av produkt är att den kan balansera hudens pH-värde. Därmed kan den användas för att förbättra hudens skyddande funktion och skydda hyn mot skadliga bakterier och liknande.
 • Kostnadseffektiv. Sist men inte minst ska vi även belysa att produkter som denna vanligtvis är kostnadseffektiva. Detta jämfört med flertalet av de övriga hudvårdsprodukter som finns att klicka hem från nätet. Om du vill kan du även tillverka den själv där hemma med bara salt och vatten. Därmed är detta ett budgetvänligt alternativ för dig som vill få en effektiv hudvård till en så liten penning som möjligt.

Reparera ditt skadade hår med hjälp av Eyracure

Känner du igen dig i beskrivningen av ditt hår att det är torrt, har kluvna hårtoppar eller är allmänt frissigt? Om så är fallet bör du överväga att reparera ditt skadade hår med hjälp av Eyracure. Det finns förvisso ett flertal olika metoder som du kan testa för att få bukt med dina problem, men få är lika effektiva som denna innovativa metod!

Ditt hår kan komma till skada på flera olika sätt

När man pratar om skadat hår syftar man vanligtvis på att håret har skadats och blivit:

 • torrt
 • frissigt
 • tovigt
 • skört
 • ohanterbart
 • matt.

Dessa olika skador uppstår av varierande anledningar. Till exempel kan håret bli torrt och trist på grund av att det förlorar de naturliga oljorna som är belägna i hårets yttre lager. Då blir håret matt och förlorar sin lyster. Håret kan bland annat skadas på detta vis av hårvårdsprodukter såsom schampon som innehåller vissa kemikalier. Dessa avlägsnar de naturliga oljorna från håret och hjässan.

Därför bör du istället försöka tvätta och schamponera ditt hår lite mer sällan. Dessutom kan du med fördel använda hårprodukter från Eyracure för att skydda och reparera ditt hår.

Eyracure reparerar skadat hår och återställer det till sin forna glans

Några andra vanliga problem som framför allt många kvinnor har med sina hår är att håret är tovigt eller frissigt. Tovor i håret uppstår på grund av friktion mellan hårstråna som får dessa att fastna i varandra. Denna typ av situation kan ofta förvärras om håret inte är återfuktat. För att motverka detta problem bör du börja ända vid hårbotten och försiktigt borsta ditt hår med en lite bredare kam. Du kan även använda olika typer av produkter för att underlätta arbetet med att reda ut tovorna.

Frissigt hårt orsakas istället av luftfuktighet och skadat hår. Även i detta fall finns det olika sorters produkter som du kan använda till din fördel. En av dessa har ett företag vid namn Eyracure tagit fram. De ha nämligen utvecklat en innovation som de kallar Biolap-20. Detta är en metod som används för att reparera skadat hår. Själva behandlingen fungerar faktiskt på alla hårtyper och tar inte mer än 10-15 minuter att genomföra.

Skönhet och laserbehandlingar – Frågor och svar

Att använda laserbehandlingar för skönhetsingrepp är inget ovanligt. Faktum är att en mycket stor del av skönhetskliniker har laserbehandlingar. På Gotaklinik.se kan man läsa mer om deras laserbehandlingar och om laserbehandlingar i allmänhet. Det som de erbjuder är:

 • Permanent hårborttagning
 • Pigmentreducering
 • Kärlreducering
 • Hudföryngring

Se frågor och svar om respektive behandling nedan.

Permanent hårborttagning

Hur fungerar det egentligen?
Kort beskrivet, så fungerar permanent hårborttagning med laser genom att pigmenten i hårstråna tar upp energin från lasern, varpå proteinet som omgärdar det förstörs. Då finns det inte möjlighet för ett nytt hårstrå att växa ut på den platsen.

Det tar ca tre veckor efter behandlingen till dess att hårstråna börjar falla av, skriver Gotaklinik.se.

Fungerar det för alla hudtyper?
Ja, samtliga hudtyper som finns på FitzPatrick-skalan kan genomgå behandling.

Hur lång tid tar behandlingen?
Det beror givetvis på, och en given faktor är hur stort område som ska behandlas. Gotaklinik.se skriver att det tar ett par minuter att behandla två ben.

Pigmentreducering

Hur funkar det?
Vid pigmentreducering fungerar det som så att pigment i huden absorberar ljuset från lasern. Det här gör i sin tur att pigmentet närmar sig ytan, som gör att det behandlade området ser mörkare ut.

Hur många behandlingar krävs?
Det varierar ganska mycket. En faktor som avgör hur många behandlingar som krävs är vilken typ av pigmentering det är. Hur kraftig effekten av reduceringen blir beror bland annat på anledning till att pigmenteringen har uppkommit, hur stora det är samt hur långt ifrån ytan de är.

Hur lång tid tar det?
Att behandla ett fåtal pigmenteringar tar inte mer än ett par minuter, kan man läsa på Gotaklinik.se. Större behandlingar tar längre tid.

Kärlreducering

Hur går det till?
Kärlreducering funkar som så att laserljuset tas upp i blodet med hjälp av dess hemoglobin. Det bildas då värme i kärlet, vilket leder till att blodet däri koagulerar och drar ihop sig. Resultatet är kärl som inte syns lika mycket.

Hur många behandlingar krävs?
Vanligt är ungefär två till tre behandlingar, men det an variera ganska kraftigt. Tala med kliniken för att få reda på hur många behandlingar som kan komma att krävas för dig.

Hur länge pågår behandlingen?
Ett par minuter för ett fåtal kärl.

Många patienter i 30-årsåldern vill genomgå ögonplastik

Ögonplastik är ett samlingsbegrepp för flera olika kirurgiska ingrepp kopplade till ögonen och området kring dessa. Till exempel kan överflödig hudvävnad och fett avlägsnas från ögonlocken för att förbättra patientens åldrande. Men det kan även röra sig om att avlägsna påsar under ögonen och andra tecken på åldrande.

Få människor är dock särskilt insatta i dessa behandlingar och effekterna av dem. Här delar vi därför med oss av fyra intressanta fakta som du förmodligen inte känner till!

4 intressanta fakta om ögonplastik som du nog inte känner till

Är du trött på att jämt och ständigt se trött och hängig ut? Har du hängande ögonlock som du vill bli kvitt en gång för alla? I sådana fall bör du överväga ögonplastik som en lösning på dina problem. Denna typ av kirurgisk behandling gör det nämligen möjligt att ställa tillbaka klockan och återfå ett piggare och mer ungdomligt yttre.

Men hur mycket vet du egentligen om dessa behandlingar? Dessa är några av de saker som du bör känna till innan du bokar din behandling:

 • Såväl dina övre som nedre ögonlock eller bägge kan få ett förbättrat utseende genom ögonplastik. Genom behandlingen kan musklerna och vävnaderna i ögonlocken stramas åt samtidigt som överflödig hud avlägsnas och överflödigt fett likaså.
 • Många patienter så unga som i 30-årsåldern vill gärna förbättra utseende på sina ögon. Ögonlocken har mycket tunnare hud än vad resten av ansiktet har och därför blir åldrandet tydligast där först. Ögonlocken börjar hänga i takt med stigande ålder, rökning och fetma samt på grund av andra faktorer.
 • När ögonlocken ser tunga och hängiga ut ser personen ifråga trött eller arg ut. Detta kan göra att andra personer får ett mindre bra första intryck av dig. Genom att genomgå en behandling kan du öppna upp dina ögon och få ett yngre samt mer utvilat utseende.
 • En positiv aspekt av denna typ av plastikkirurgi är att resultaten är långvarig men samtidigt ganska subtila. Trots detta gör även mindre förändringar väldigt stor skillnad och märks mycket. Men få skulle kunna avgöra att du har genomgått ett kirurgiskt ingrepp såvida du inte berättar detta för dem.

Många fördelar med att genomgå en hårtransplantation

Håravfall leder inte sällan till skallighet. Många män har drabbats av detta besvär som innebär att håret på hjässan helt eller delvis faller av och försvinner. Detta tillstånd påverkar ofta personens självförtroende väldigt negativt. Som tur är finns det dock flera tillgängliga behandlingar som kan hjälpa de personer som har drabbats av håravfall. En av de vanligaste metoderna är den som kallas för hårtransplantation. Här belyser vi de många fördelarna med att genomgå denna behandling om du har tappat ditt hår!

4 fördelar med att genomgå en hårtransplantation

En hårtransplantation är en behandling som kan ge ett bra och varaktigt resultat. Till fördelarna med att genomgå denna behandling hör bland annat att:

 • Ditt eget hår används i behandlingen. En transplantation av hår innebär att hår tas från ett ställe av kroppen och överförs till en annan del av densamma. Detta betyder att det är ditt eget hår som används i behandlingen och inte någon annans. Därmed kommer håret se enhetligt och naturligt ut på hela ditt huvud. Det hår som transplanteras har nämligen samma färg, textur och täthet som ditt vanliga huvudhår.
 • Behandlingen ger ett naturligt utseende. En annan fördel med att göra en transplantation av hår är att denna behandling ger ett naturligt utseende. Det är trots allt ditt eget hår som används för att fylla i de kala fläckarna på ditt huvud. Därmed kommer du få ett naturligt och mer ungdomligt utseende genom att genomgå en hårtransplantation. En person med håravfall ser trots allt ofta äldre ut än vad han eller hon egentligen är.
 • Det är en ganska enkel behandling. En transplantation kan låta som en komplicerad och svår behandling men faktum är att så inte är fallet. I själva verket är behandlingen snarare ganska enkelt och rättfram. Du behöver sällan oroa dig för särskilt komplicerade och omfattande procedurer före eller efter behandlingen.
 • Du slipper ta hand om ditt hår på något särskilt sätt. Ytterligare en fördel med denna behandling är att du inte behöver vårda ditt hår på något särskilt sätt efteråt. Det är som sagt dina egna hårsäckar och hårstrån som används och dessa kommer smälta in naturligt med ditt övriga hår. Du kan därmed tvätta, frisera och vårda ditt hår på samma sätt som du brukar göra.

Som sjuksköterska på bemanning är du viktig för vården

Som sjuksyrra kan du ha många olika arbetsuppgifter och ansvarsområden. Du kan till exempel ansvara för att vårda patienter, kommunicera med läkarna, administrera läkemedel och hålla koll på patienternas vitala parametrar. Som sjuksköterska på bemanning spelar du en viktig roll i att få den svenska sjukvården att fungera. Men vilka fördelar finns det då för dig som enskild arbetstagare att jobba som konsult?

Sjuksyrror är kort och gott livräddare

Det går inte att komma ifrån att landets sjuksyrror på många sätt är rena rama livräddarna. Medan om en läkare ofta är specialiserad på ett visst medicinskt område klarar sjuksköterskor av att hantera alla de olika aspekter som tillsammans utgör patientens övergripande hälsa. Till exempel kan en patient som har bröstsmärtor behöva träffa en kardiolog och andra specialistläkare. Alla dessa ställer en diagnos, behandlar patienten och förskriver läkemedel utifrån sitt specifika kompetensområde.

Men när du jobbar som sjuksköterska på bemanning är du ofta ensamt ansvarig för patientens vård sett ur ett helhetsperspektiv. Du har bland annat till uppgift att säkerställa så att de olika läkemedel som en patient blir förskriven inte interagerar med varandra på ett negativt sätt. Dessutom ansvarar du för att se till så att patienten förstår den behandling som väntar samt att han eller hon är förberedd på vad som komma skall. Detta är bara några exempel på de ansvarsområden som en sjuksyrra har för en viss patient.

Fördelarna med att bli sjuksköterska på bemanning

Varför skulle du då vilja bli sjuksköterska på bemanning istället för att bli anställd direkt av en specifik vårdgivare, kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att det finns flera fördelar med att bli konsult som sjuksyrra:

 • Mer frihet och flexibilitet. När du jobbar som konsult har du ofta en större flexibilitet och mer frihet.
 • Högre lön. Konsulter inom vården har vanligtvis högre löner än ordinarie vårdpersonal.
 • Stöd från tillgängliga chefer. Du får tillgång till en kontaktperson på bemanningsföretaget.
 • Kompetensutveckling och fortbildning. Fortbildning och kompetensutveckling gör att du förblir ett hett villebråd på arbetsmarknaden.
 • Mindre administrativ börda. Hyrsjuksköterskor fokuserar främst på kliniskt arbete och lägger därmed mindre tid på administration och möten.

Fakta om tarmen

Symbiome.io säljer tarmfloraanalyser som kan påvisa vilka problem en person har med tarmarna, något som ofta påverkar hela måendet. I dess blogg (skitbloggen) går det även att lära sig mer om tarmfloran och vad man kan tänka på för att få en stabilare tarmflora. Nedan presenteras några av deras blogginlägg som visar exempel på vad som presenteras i bloggen.

  • Alkohol och tarmfloran
   Människor tål alkohol på ett väldigt varierande sätt. Till viss del handlar det om tarmfloran då det är tarmen som hjälper kroppen att metabolisera alkoholen. Vid för stor förtäring av alkohol kan detta resultera i inflammation i tarmen och även svårigheter för kroppen att ta till sig näringen.
  • Fiskolja för nyfödda
   Hur påverkar fiskolja till nyfödda dess mikrobiom? Det är en fråga som ställs och besvaras. D-vitamin är något som under lång tid har getts ut till nyblivna föräldrar så att de kunnat ge till sina barn. Barn med mörkare hy har även större behov av D-vitamin. Tack vare detta är det idag extremt få som lider av D-vitaminbrist.
  • Corona och mikrobiomet
   Under 2020 och 2021 publicerades ett mycket stort artiklar om coronaviruset – och vägar för att skydda sig mot detta. Även Symbiome.io valde att publicera ett par artiklar inom detta tema. En av dessa har rubriken ”Corona och mikrobiomet ännu en gång” och tar upp att sambandet mellan svår infektion av Covid 19 och mikrobiomet samt att det bör undersökas vidare.

Ytterligare blogginlägg på symbiome.io

   • Frisk tarm för friskt hjärta?
   • Avföringstransplantation…
   • Kostfibrer ger stor förändring…
   • Parkinsons sjukdom, förstoppning…

Se fler blogginlägg med skittema på symbiome.io

Blogg och tarmfloraanalys

Symbiome.io har alltså ett stort antal blogginlägg med fokus på tarmfloran och tarmhälsa. Detta utifrån att företaget även säljer tarmfloraanalyser. Ett prov beställs på hemsidan och proverna tas i hemmet varpå de skickas in till analys. Därefter får personen svar på en rad frågor kring tarmfloran. Bland annat presenteras bakteriemängd och om det finns en ökad risk för vissa sjukdomar. Exempelvis jämförs tarmflorans analys mot hur tarmfloran brukar se ut hos personer med depression, fetma, IBS och IBD. Även om någon diagnos inte kan ställas enbart med dessa tester så visar de om personens värden är inom normvärden eller inte. Dessutom ges anpassade råd, utifrån tarmfloraanalysen, som gör att kunden kan förbättra sitt mående. Detta primärt utifrån vilka livsmedel som väljs.

Yoga på Östermalm i Stockholm

Om du letar efter yoga på Östermalm i Stockholm så har du hamnat rätt. Oavsett om du är aktiv yoga sedan många år eller en nyfiken nybörjare så har Östermalm något att erbjuda när det kommer till yoga. Det har fullkomligt exploderat med yogastudios på Östermalm under senaste åren, och de allra flera former av yoga finns att tillgå.

Så väljer du yoga på Östermalm i Stockholm

Att välja yogastudio är inte det enklaste, framförallt inte när man har sådana mängder att välja bland. När det är dags att jämföra kan du ta hänsyn till följande faktorer:

 • Utbud av yogaformer
 • Priser
 • Geografiskt läge
 • Klassernas schema

Utbud av yogaformer

Till att börja med bör du fundera på vilken typ av yoga du vill utöva. Är det mer avslappnande yin yoga, eller vill du utmana styrka tillsammans med övningarna i exempel Bakram yoga eller Ashtanga yoga? Kanske vill du kombinera olika yogaformer. Oavsett dina önskemål bör du se till de olika utbuden som olika studios har, så att de har vad du söker.

Priser

Priset är givetvis en viktig faktor när det kommer till jämförelser mellan studios. Ibland kan ett högre pris innebära högre kvalitét och ett större utbud av klasser, men det behöver inte alltid vara så. En studio kan hålla nere sina kostnader genom att exempelvis ha en billigare lokal. Välj studio utifrån din budget.

Geografiskt läge

Beroende på var du bor eller arbetar på Östermalm så finns det alldeles säkert en studio i närheten. En fördel är att ha nära hemifrån, eller på väg från jobb eller skola. Då kan man enklare ta sig till yogan även de dagar då man inte är lika sugen på att gå dit. Det sparar dessutom mycket tid att enkelt kunna ta sig till sin studio.

Klassernas schema

Yogastudions schema över de olika klasserna spelar givetvis också in i bedömningen. Vissa studios har väldigt få klasser, medan andra har många. Dessa behöver finnas på tider då du har möjlighet att vara där. Exempelvis är det ju ingen större vits att välja en studio som erbjuder flest klasser på morgonen, om du börjar jobbet tidigt.

Hlr kurs – allt du behöver veta

Hjärt,- och lungräddning är en viktig insats när någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Finns då någon i närheten som har kunskaper att påbörja denna i väntan på ambulans är chansen att personen överlever större. För att veta hur man ska göra och agera kan det dock vara avgörande att man ganska nyligen gått en hlr kurs – eftersom kunskaperna behöver fräschas upp med jämna mellanrum.

Vad ingår i en hlr kurs?

Att delta i en hlr kurs är bra för alla – man får lära sig många viktiga saker, så som vad man ska tänka på om man är först på plats när någon drabbats av hjärtstopp och självklart också hur man utför hjärtkompressioner och inblåsningar enligt konstens alla regler.

 • Hjärtkompressioner – för att blodet ska fortsätta cirkulera i kroppen
 • Inblåsningar – för att blodet ska syresättas

I en hlr kurs får man vanligen också lära sig att hantera en hjärtstartare – används en sådan är chansen ännu större att den drabbade personen överlever, men då krävs förstås att en sådan finns i närheten.

Man får även lära sig att hantera situationer som inte är lika akuta men ändå allvarliga – om en person till exempel fallit ihop på gatan men har både andning och puls. Att lägga en person i stabilt sidoläge praktiseras under en sådan kurs, precis som hjärtkompressioner och inbladningar.

Riktlinjer från Svenska HLR-rådet

Tyvärr räcker det inte att gå en hlr kurs en gång i livet, och sedan tro att både kunskaper och mod finns där om det skulle komma en dag då det blir skarpt läge. Hlr är ju trots allt inget gemene man utför särskilt ofta och därför är det också naturligt att man glömmer bort och förlorar sina kunskaper inom området.

Är man osäker på sin sak är det troligt att man inte vågar genomföra hlr över huvud taget och därför är det viktigt att fräscha upp dessa kunskaper med jämna mellanrum. Svenska HLR rådets rekommendation är att man ska delta i en hlr kurs vartannat år – det är också så länge en utbildning är giltig. Personal som arbetar på till exempel sjukhus måste däremot genomföra en utbildning en gång per år.

Det är både vanligt och en bra idé att boka in och genomföra hlr på större arbetsplatser, ifall olyckan skulle vara framme.