Roliga tips och idéer vid renovering av bastu

Har den gamla 60- eller 70-talsbastun gjort sitt? En bastu med över 50 år på nacken kan ha undermåligt skick på flera olika sätt, speciellt om den är väldigt välanvänd. För bastufantasten finns bara ett alternativ – att renovera upp den. Idag finns många finesser och funktioner för en att kunna skapa ett mer modernt och trivsamt basturum – nedan finns några roliga tips och idéer.

Snygg belysning till bastu

Även om en mörk bastu kan ha sin charm är det klokt att se över olika möjligheter för belysning i samband med en renovering. Det finns idag mycket snygg och praktisk bastubelysning och populärast är kanske dom modeller som går att fälla in till exempel under lavarna. Med en tillhörande dimmer kan man på så vis justera belysningen efter tillfället.

Satsa på glasdörr

Utöver ny och smartare belysning kan det vara en idé att byta ut den tjocka gamla trädörren mot en elegantare variant i glas. Även det gör att bastun känns både ljusare och trevligare – och kanske framför allt inte lika instängd. En glasdörr kommer garanterat att förändra känslan på fler än ett sätt.

Dessutom är det:

  • Snyggare
  • Säkrare
  • Mer stilrent

Ljud och musik

Idag finns även möjlighet att bygga in högtalare i sin nya bastu och för detta finns speciella bastuhögtalare att köpa. Givetvis är det viktigt att man håller sig till sådana och att man följer dom monterings- och säkerhetsanvisningar som finns för att få ett bra resultat.

Därefter kan man njuta av härlig musik, fågelkvitter eller kanske inspelningar av vågornas brus samtidigt som man kopplar av i den varma bastun.

Möblera om?

Ett sista roligt tips till den som planerar att renovera sin bastu är att se om det finns möjlighet att möblera om den på något vis. Kanske går det att få in fler och djupare sittbänkar så att fler personer kan basta samtidigt? Kanske finns ett fönster längs sidan som faktiskt skulle kunna ge en fin utsikt om man istället hade det rakt framför sig?

Att möblera i samband med bygget gör att det hela känns ännu mer nytt när det är klart, och i vissa fall även bättre. Det är såklart inte nödvändigt men det kan i alla fall vara roligt att se över möjligheterna.