När man promenerar är det alltid viktigt att man har bra skor som sitter skönt och ger ett ordentligt stöd. Kroppen utsätts för en hel del belastning när man går och det är vanligt att skador uppstår i rygg, knän och fötter hos personer som har fel typ av skor. Det lönar sig ofta att välja en dyrare modell av högre kvalité som håller längre.
Sulornas uppgift är att skydda fötterna från underlaget. De måste därför vara tillräckligt tjocka för att förhindra att det gör ont när man kliver på stenar och liknande. För att hälen inte ska bli överbelastad under promenaden bör det dessutom finnas en dämpning under hälen på skon. Hur formen på fötterna ser ut är väldigt individuell och för att skorna ska sitta så bra som möjligt kan det vara bra att köpa ett par skor som har snörning.

Sulor

Undersidan på skorna kan se olika ut beroende på vilken typ av underlag de ska användas på. En slätare undersida kan vara skönare mot till exempel asfalt som har en ganska jämn yta. Till promenader i terräng och liknande som kräver ett bättre grepp kan det istället passa bättre med en räfflad undersida. Om man planerar att använda skorna även vid regn eller under vintern kan det vara bra att köpa ett par i ett vattenavvisande material som andas.
Det viktigaste man bör tänka på vid val av promenadskor är att de ska kännas bekväma och inte skava. Fötterna sväller ofta upp lite när de blir varma under promenaden. Det kan därför vara bra att välja en lite större storlek så det inte känns för trångt. Det ska finnas tillräckligt med plats för tårna att röra sig på, ett utrymme mellan tår och sko på ungefär 5-10 mm brukar vara lagom.