Att veta vilka jaktkläder man ska välja kan vara svårt. Å ena sidan rör man sig genom, ibland, ganska tuff terräng och blir varm. Å andra sidan kan man ligga eller sitta stilla under längre perioder och då bli kall. En lösning som många anser vara den bästa är lager-på-lagermetoden. Det är i regel en mycket effektiv metod för att hålla sig torr och behagligt varm, även när man rör på sig och riskerar att börja svettas. I den här texten talar vi om i huvudsak om tre olika lager.

Det första lagret

Det första lagret, som sitter närmast kroppen, är det som leder bort svett och fukt från huden. Utan detta blir det svårt att undvika att frysa när man är still efter att ansträngt sig. Fukten leds igenom materialet för att sedan dunsta bort på andra sidan. Material som är lämpade för det första lagret i dina jaktkläder är till exempel ren ull samt vissa typer av polyester. Ett tips är att aldrig använda bomull närmast kroppen eftersom det absorberar fukt, vilket snarare ger en kylande effekt, än en värmande.

Det andra lagret

Det andra lagret är till för isolation. Det är dessa plagg som ska hålla inne varmluften så att du kan bibehålla ett behagligt klimat innanför dina jaktkläder. För sin goda isolationsförmåga väljer många fleece, men ett annat bra alternativ är ull. Även dessa plagg skall ha funktionen att de leder fukten vidare utåt, för att du inte ska kylas ner vid hög ansträngning. Om det inte är alltför kallt ute kan en vanlig flanellskjorta göra susen här. Ligger man stilla mycket är flera lager ull ett mycket bra klädval för dagen.

Det tredje lagret

Det tredje lagret är det som skall skydda dig mot vind och väta. Klär du dig bra innanför jackan behöver du inte särskilt mycket vaddering, men av bekvämlighetsskäl kan detta vara att föredra. Du slipper då leta fram flera tröjor för att förbereda de jaktkläder du ska ha för dagen. För det här lagret är det bra att hitta ett plagg som har god vind- och vattentäthet. Sedan är det viktigt att komma ihåg att alltid klä sig efter rådande förhållanden. Det finns ingen optimal klädsel som fungerar bra till alla sorters väder.