Så väljer du rätt cykelskor

En av de tre kontaktytor du har när du sitter på cykeln är tramporna. Därför är dina cykelskor viktiga för såväl din prestationsförmåga som för upplevelsen som helhet. Cykelskor för racercyklar är framtagna för att ha en låg vikt, vara styra för att optimera kraftöverföringen och är dessutom tillgängliga i olika bredder för att passa ditt individuella behov. Skorna har dessutom olika mekanismer som fäster dem i tramporna. När du köper nya cykelskor bör du ha följande saker i åtanke:

Skostorlek. Innan du ger dig ut på jakt efter de snabbaste, lättaste och styvaste skorna är det viktigt att du tänker på passformen och komforten. Vissa skor finns tillgängliga i flera olika storlekar och bredder, vilket gör att de passar fötter med olika storlekar och former. Det kan vara användbart att titta på storlekstabeller för att avgöra vilken storlek du behöver.
Form. Varje cykelsko har sin läst, vilket påverkar bredden på skon och även dess längd. Vissa skor är smalare i hälen för att förhindra att din fot halkar av pedalerna, medan andra är bredare framtill för att passa cyklister med bredare fötter. Formen är särskilt viktig om du har ovanligt breda eller smala fötter.
Ventilation. På samma sätt som när du tittar på cykelhjälmar är det viktigt att du letar efter cykelskor med tillräckligt god ventilation. Detta för att dina fötter ska kunna andas och förbli svala under cykelturen. Ventilation är en särskilt viktig faktor för fötterna eftersom dina fötter växer i storlek när de värms upp och när blodet samlas i fötterna under en längre tid. Rätt mängd ventilation för syftet och ditt tycke är en nyckelfaktor. För mycket ventilation kan innebära att du fryser om fötterna, medan otillräcklig ventilation kan göra att fötterna domnar av kompressionen.
Styvhet. Enklare cykelskor för racercyklister har ofta en sula av nylon, medan de lite dyrare skorna vanligtvis har en sula av kolfiber för minskad vikt och ökad styvhet. Ju styvare botten av skon är, desto bättre blir kraftöverföringen och prestandan överlag. Alltför styva skor kan dock leda till obehag, vilket gör att det kan vara en bra idé att läsa omdömen från andra kunder innan du fattar ditt beslut.